Naujienos

Triračių motociklų gerbėjams – specialus kodas

2014 m. lapkričio 04 d.

information-1481584_960_720-cbc54ec28abaa64732975a24fb5bda8e.png

Šiuo metu Europoje yra daugiau kaip 110 pavyzdžių vairuotojo pažymėjimų, kuriais patvirtinamos skirtingos teisės, galiojančios nevienodą laiką. Siekiant išvengti painiavos šioje srityje ir aiškiau apibrėžti, kas ir kokias transporto priemones gali vairuoti, pamažu diegiami vienodi šio dokumento standarto reikalavimai. Dėl šių priežasčių ir lietuviškuose vairuotojo pažymėjimuose atsiranda įrašų, kurių reikšmę ne visi žino.

Viena tokių naujovių – kodas 79.03. Iki 2013-ųjų sausio 19 dienos, norint važinėti triračiu motociklu, reikėjo turėti B1 arba B kategorijos vairuotojo pažymėjimą.

Įsigaliojus naujai ES direktyvai, kurioje kalbama apie vairuotojo pažymėjimus, buvo pasirūpinta, kad keičiant šiuos dokumentus žmonės nebūtų nuskriausti, kad nepradingtų nė viena turėta teisė vairuoti transporto priemones. Todėl visi, iki minėtos datos (2013 m. sausio 18 d. imtinai) turėję teisę vairuoti triračius motociklus, gaudami naują B kategorijos vairuotojo pažymėjimą, drauge gauna papildomą įrašą apie A kategoriją su kodu 79.03, liudijančiu teisę vairuoti triračius motociklus. Tuo tarpu žmonės, B kategorijos vairuotojo pažymėjimą įgiję vėliau, šio kodo negauna ir triračiais motociklais važinėti negali.

Šiuo metu galiojanti tvarka numato, kad norint vairuoti triračius motociklus, kurių galia ne didesnė kaip 15 kW, galima nuo 16 metų įgijus A1 kategorijos vairuotojo pažymėjimą. Galingesnės tokio tipo transporto priemonės yra priskiriamos A kategorijai. Jomis važinėti galima sulaukus 21 metų.

 

Valstybės įmonės „Regitra“ informacija