Naujienos

Teorijos egzamino laikymo sąlygos nuo š. m. liepos 1 d. daugeliui bus paprastesnės

2014 m. birželio 11 d.

checklist-1402461_960_720-4100f25acc610f0f2c1e373b0ea331d8.png

Vairuotojams, siekiantiems įgyti teisę vairuoti A1, A2, A, B1 ar B kategorijos transporto priemones, nuo šių metų liepos 1-osios valstybės įmonėje „Regitra“ įsigalios paprastesnės eismo dalyviams reikalingų teorijos žinių patikrinimo sąlygos. Teorijos egzaminą jie galės laikyti egzaminui pasiruošę savarankiškai, neturėdami vidurinio išsilavinimo, nebaigę teorijos mokymo kurso vairavimo mokykloje. Šiuo metu savarankiškai pasiruošus teorijos egzaminą leidžiama laikyti tik turint ne žemesnį kaip vidurinį išsilavinimą (išskyrus suteikiant teisę vairuoti mopedus ir lengvuosius keturračius, kai vidurinio išsilavinimo nereikalaujama).

Teorijos egzamino sąlygos keisis dėl š. m. liepos 1 d. įsigaliojančio Valstybinės kelių transporto inspekcijos prie Susisiekimo ministerijos viršininko 2014 m. balandžio 30 d. įsakymo Nr. 2B-84 „Dėl vairuotojų mokymo tvarkos aprašo patvirtinimo“.

Naujovė aktuali siekiantiesiems įgyti teisę vairuoti B kategorijos transporto priemones ir norintiesiems mokytis praktinio vairavimo su šeimos nariu. Mokytis su šeimos nariu leidžiama tik išlaikius teorijos egzaminą „Regitroje“. Tad nuo liepos 1 d., pasikeitus teorijos egzamino sąlygoms, savarankiškai pasiruošus bus galima anksčiau ne tik laikyti teorijos egzaminą, bet ir pradėti mokytis praktinio vairavimo su šeimos nariu bei baigti privalomą kursą vairavimo mokykloje. B kategorijos praktinio vairavimo leidžiama mokytis nuo 17 metų, o laikyti egzaminą „Regitroje“ – nuo 18-os.     

Saugaus eismo automobilių keliais įstatyme nustatyta, kad teisę vairuoti A1 ir B1 kategorijos transporto priemones galima įgyti nuo 16 metų, A2 ir B – nuo 18 metų, A – nuo 20 metų, įvykdžius papildomas sąlygas (turint dvejų metų A2 kategorijos transporto priemonių vairavimo stažą ir išlaikius praktikos egzaminą A kategorijos motociklu. Vairuoti triračius, kurių galia didesnė kaip 15 kW, galima nuo 21 metų), arba nuo 24 metų.

Išlaikius egzaminus ir įgijus teisę vairuoti A1 kategorijos transporto priemones taip pat suteikiama ir teisė vairuoti AM kategorijos transporto priemones, įgijus A2 – AM ir A1, įgijus A – AM, A1 ir A2, o įgijus B – AM ir B1 kategorijų transporto priemones.

 

Valstybės įmonės „Regitra“ informacija